מהם העקרונות לבניית קירות גבס? מהם החלקים השונים בקיר גבס והאם העבודה קשה ומורכבת, או שאפשר לעשות אותה גם בשיטת "עשה זאת בעצמך?"
קירות גבס הם סוג של בנייה קלה ומהווים פתרון מצוין לחלוקה מהירה ונקייה של כל סוג של חלל פנימי בדירה או בבית.
מלבד מחיצות הגבס עצמן ורכיבי הקיר, קיימים חלקי אלומיניום שונים, כגון פרופילי ניתוק, שאותם משלבים בקירות. את אלה ניתן להשיג במרכזים מקומיים שונים לחומרי בניין, כמו חנויות אלומיניום מומלצות בירושלים, אם אתם גרים באזור.
ממה מורכב קיר גבס רגיל?
קיר גבס מורכב משני לוחות גבס שמחוברים ביניהם בפרופילים מפח עשוי פלדה מגולוונת:
מסלולים, שמחברים את המחיצות לקירות, לתקרה ולרצפה, וניצבים, שמחברים בין המסלולים ומהווים את השלד האנכי של הקיר.
כדי לפשט את החשיבה על קיר גבס בסיסי אפשר לתאר אותו בתור סוג של "סנדוויץ'", ששתי הפרוסות שלו הן לוחות הגבס, ומה שיש בפנים הוא השלד, שמורכב מאותם פרופילי פח קלים.
יש מי שמוסיפים בבנייה פרופילי ניתוק, שעשויים מאלומיניום ותפקידם להפריד בין לוחות הגבס למשטחים כגון רצפה או תקרה. הם משפרים את הגימור ואת הנראות של הקיר, ועוד.
איך בונים קיר גבס?
ראשית מחברים לתקרה, לקירות ולרצפה את המסלולים ולאלה מחברים – במרווחים קבועים של 60 ס"מ – את הניצבים.
החיבורים נעשים בעזרת ברגים חודרים מיוחדים שקודחים בעצמם את החור שלהם בפרופילים ומחברים ביניהם.
לאחר ששלד המתכת מורכב במקומו, מכניסים לתוכו כבלי חשמל, אם רוצים ואז מצמידים את הלוח הראשון ומתקינים בו שקע או מתגי חשמל אחרים.
מניחים שכבת בידוד תרמי או אקוסטי – שוב, בהתאם לצורך ולרצון – ואז מצמידים את הלוח הנגדי, מהצד השני.
כל הצמדת הלוחות נעשית בעזרת בורגי גבס מיוחדים, שחודרים דרך הגבס הרך והפח של הפרופילים.
לאחר שהקיר מורכב, מדביקים סרטי נייר מיוחדים על נקודות הממשק בין הלוחות, ומורחים שכבת מרק גבס: שכבה של חומר שמחליק עוד יותר את הממשקים בין הלוחות השונים וסותם את החורים או השקעים שנוצרו במקומות ההברגה. לאחר שהמרק מתייבש, צובעים את הקיר.
האם יש חסרונות לקירות גבס?
הבידוד האקוסטי והתרמי של קירות גבס אינו מהטובים ביותר. בנוסף, הבניה קלה ולקירות גבס אין חוזק מכני; אי אפשר להתקין עליהם או לתלות עליהם דברים כבדים, כגון מדפים כבדים או מכשירי חשמל כבדים.
בנוסף, לוחות גבס קלאסיים רגישים מאוד ללחות: החומר ממנו הם עשויים סופג מים וכאשר הם נרטבים, הם מתנפחים, מתעקמים או מתעפשים. כיום יש לוחות (ירוקים) שמיועדים לשימוש באזורים לחים, כך שקיים פתרון לנושא זה.